Ana Sayfa   |   Bayi Girişi   |   Site Haritası   |   English

 

 

 
New Page 1

Medyada Su

 

 
2015'te dünyanın üçte ikisinden fazlası yeterli su bulamayacak

BM'ye göre 2 milyardan fazla insan temiz su kullanamıyor. GE'ye göre, günümüz teknolojisi suyun yeniden kullanımına yönelik uygulamaları destekleyebilir ancak uzun vadeli başarı için politik teşviklere ihtiyaç var.

 
İSTANBUL - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na göre bir milyardan fazla insan, yani dünya nüfusunun altıda biri, güvenli içme suyundan ve iki milyardan fazla insan da yeterli temizliğe erişim olanağından mahrum.
 
Mevcut su kullanım eğilimlerinin devam etmesi durumunda, 2025 yılında dünya nüfusunun üçte ikisinden fazlası yeterli temiz sudan mahrum olacak. Hâlihazırda Avrupa nüfusunun yüzde 11’i su kıtlığıyla ilgili sorunlardan etkilenmiş durumda. Küresel temiz su kıtlığı tehdidini hızlı ve etkin bir şekilde ortadan kaldırmada temel bir adım olabilecek suyun yeniden kullanımına yönelik uygulamaların yaygınlaşmasını desteklemek için küresel bir çaba gösterilmesi gerekiyor.
 
GE ÇÖZÜM ÜRETİYOR
GE Energy Batı Avrupa, Kuzey Afrika ve Türkiye Başkanı Ricardo Cordoba, “Günümüzde bu küresel sorunun önüne geçmeye yönelik su işleme ve yeniden kullanım teknolojisi çözümleri mevcut. Ne yazık ki bu teknoloji çözümlerini uygulamak için yeterli motivasyon yok. Örneğin Avrupa’da suyun akarsu veya kaynaktan çekilmesi çoğunlukla suyun işlenmesi ve yeniden kullanılmasından daha ucuzdur” şeklinde konuştu.
 
Avrupa’da yeniden kullanılan toplam su hacmi işlenmiş atık suyun yalnızca yüzde 2.4’ünü teşkil ediyor. Suyun yeniden kullanımını artırmaya yönelik mali ve politik teşviklerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Cordoba şöyle dedi: “Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi gibi destekleyici çerçevelerin mevcudiyeti ve bunların ulusal düzeyde su tasarruf tedbirleri ve fiyatlandırma politikaları yoluyla uygulanması ile birlikte suyun yeniden kullanımını benimseyen ve destekleyen bir toplum oluşturmakta büyük ilerleme sağlayabiliriz.”
 
Cordoba, “Doğru teknolojiler ile Avrupa Komisyonu’nun su stratejilerini iklim ve kaynak verimliliği politikalarına paralel hale getirme çabalarını destekleyebiliriz” diye ekledi. GE’nin iş birimlerinden GE Power & Water, su arıtımı ve yeniden kullanımı konusunda başarısı kanıtlanmış teknolojiler ve çözümler sunmaya, mevcut ürünleri zenginleştirmek ve yeni, daha da ileri teknolojiler geliştirmek için yoğun yatırımlar yapmaya devam ediyor.
 
GE Power & Water, küresel su işleme endüstrisine deniz suyu arıtma sistemlerinden soğutma suyu çözümlerine, mobil sudan petrokimyasal çözümlere ve suyun geri kazanılmasından kazan suyu çözümlerine kadar çok çeşitli teknolojiler sunuyor. GE müşterilerinin dünyanın su sorunlarının üstesinden gelme kabiliyetlerini desteklemeye de devam ediyor. Bunun yakın zamandaki örneklerinden biri, GE’nin Macaristan, Oroszlany’de ZeeWeed ultrafiltrasyon membranlarının üretimine yönelik bir Mükemmeliyet Merkezi (COE) oluşturmasıydı.
 
GE’nin filtrasyon ürün yelpazesinin temel taşı olan ZeeWeed teknolojisi, dünya genelinde 500 içme suyu ve atık su tesisinde kurulu. Minnesota, Minnetonka’da ise ters ozmoz ve nanofiltrasyon membranları üretimine yönelik bir Mükemmeliyet Merkezi oluşturuluyor. Küresel mevcudiyetini ve kabiliyetlerini daha da genişleten GE Singapur’da dünya çapında bir Küresel Ar-Ge merkezi kurmuş ve yakın tarihlerde de Suudi Arabistan, Dammam’da GE Suudi Su ve İşleme Teknolojileri Merkezi’ni açmıştır.
 
GE, dünya genelinde su arıtma ve yeniden kullanım projesine teknoloji temini konusunda küçük ticari bina tesisatlarından Kuveyt’teki dünyanın en büyük yeniden kullanım tesisine kadar geniş bir yelpazede pek çok başarılı örneği hayata geçirmiştir. Avrupa’daki uzun vadeli örneklerden bazıları ise aşağıda yer alıyor:
 
* Almanya, Düsseldorf Nordkanal’daki konvansiyonel su işleme tesisinin GE teknolojisi ile yenilenmesi sonucunda tüm kanalın su kalitesi banyo suyu kalitesine çıkarıldı. 2003 aralık ayında tesis acildigi zaman Nordkanal atık su işleme tesisi dünyadaki en büyük işleyen ultrafiltrasyon membran biyoreaktör sistemdi.
 
* RWE npower tarafından işletilen Tilbury Elektrik Santrali yaklaşık 1.063 MW elektrik üretebiliyor (bu, yaklaşık 1.4 milyon kişinin, yani Essex County nüfusunun yüzde 80’inin ihtiyacını karşılamaya yetecek bir enerji miktarı). 2001 yılından beri bu projenin demineralize suyunu bir taşeronluk sözleşmesi kapsamında GE temin ediyor. Yakın tarihlerde GE kurulmuş olan acı su ters ozmoz sistemine değişken hız sürücüleri ekleyerek operatörün kendi enerji talebini yüzde 50 oranında düşürmüş ve böylece yılda 850 ton CO2 tasarrufu sağladı.
 
* İspanya, Abrera’da (Barselona) bulunan Aigües Ter-Llobregat’s İçme Suyu İşleme Tesisi İspanya’nın Katalonya Bölgesi’ndeki su arzını etkileyen düşük su kalitesi, su kıtlığı ve yasal düzenleme sorunları gibi sorunlardan aynen etkileniyordu. GE’nin elektrodiyaliz çevirme teknolojisi sayesinde bu tesis bugün yüzde 90 su kurtarma oranıyla çalışıyor. 2009 yılı Nisan ayında Küresel Su Ödülleri yarışmasında Yılın En İyi Membran Projesi kategorisinde üstünlük ödülü aldı.
 
* GE’nin Polonya’daki Katowice Elektrik Santrali’nde kurulu ZeeWeed ultrafiltrasyon sistemi tesisin soğutma devresine besleme suyu tedarikini destekliyor. 1999’dan beri Katowice’deki yerel kanalizasyon arıtma tesisindeki ikincil atık su GE’nin üç paralel ZeeWeed membran sistemi ile filtre edilerek su üretiliyor. Dolayısıyla işletmeci ucuz ham su kullanımı, düşük işletme maliyetleri ve fazla yer kaplamayan bir tesisten istifade ediyor.
 
 22.03.2010

 Kaynak: Radikal


 

 

OSB’lerin su tüketiminin yarısı kuyudan

 
 

2015'te dünyanın üçte ikisinden fazlası yeterli su bulamayacak

 
 

Dünyadaki su kaynakları hızla azalıyor

 
 

Zehirli Denizanası Uyarısı

 
 

Musluktan Mavi Su Aktı

 
 

Sakarya'da Sapanca Gölü'nü besleyen Sarp Deresi kenarında bir kamyon dolusu kimyasal atık bulundu.

 
 

Bilim Dünyasını Şaşırtan Keşif

 
 

Dünyada Su Yeterli Değil!

 
 

İstanbul’a su sağlayan Melen Çayı'da kuruyor

 
 

Baraj su doldu ama yine tasarruf dendi

 
 

İzmir'in kaç günlük suyu var?

 
 

Bidonları hazırlayın, su petrolün yerini alacak

 
 

Çevre için bir saat karanlık

 
 

Türkiye’nin en harika 10 doğa olayı

 
 

Su kesintisi yok ama tasarrufa devam

 
 

İstanbul'da barajların yüzde 42'si dolu

 
 

Dünya Su Günü

 
 

İnatçı köylüler susuzluğa mahkum oldular

 
 

İstanbul’a kar geç geldi

 
 

Melen Suyu, Boğaz’ı tek tünelle geçecek

 
 

Suriye Fırat’tan daha fazla su istiyor

 
 

Tuz Gölü'nde yaşam bitti mi?

 
 

Kocaeli'de 35 yıl su sıkıntısı yaşanmayacak

 
 

Isınan Sular Akdeniz'i Tehdit Ediyor

 
 

Dünya’nın Suyu Tükeniyor

 
 
   

  [1] [ 2]

 
  YAZDIR SAYFA BAŞI ANA SAYFA GERİ DÖN

 
 
 

  Copyright ?2008 Teknik Arıtma. Tüm Hakk?Saklıdır. Sık Kullanılanlara Ekle  |  Ana Sayfam Yap  |  Arkadaşına Gönder